Stoken met houtkachels in Boxtel? ‘Voor mensen met astma en COPD niet uit te houden’

28-01-2021

Boxtel sluit zich aan bij het Schone Lucht Akkoord’ Met de bedoeling de lucht boven de gemeente gezonder te maken. Hoog tijd vindt milieugoeroe Jan Juffermans. Pure noodzaak stelt Boxtelaar Dani Habraken. ,,De lucht is nog nooit zo vuil geweest als op dit moment.”

Bron: Brabants Dagblad

Een nobel doel is het zeker. Met het Schone Lucht Akkoord, een initiatief van het Rijk, willen gemeenten de luchtkwaliteit verbeteren. Een gezondheidswinst van liefst 50 procent in 2030 behalen. Boxtel heeft zich er inmiddels ook bij aangesloten. 

En dat is maar goed. ,,De lucht boven onze gemeente is nog nooit zo slecht geweest als nu", vertelt Dani Habraken. Habraken wijst daarvoor vooral naar de vele houtkachels die in deze koude periode in veel huiskamers voor een lekker knetterend, gezellig vuurtje zorgen.

Dat veroorzaakt niet alleen de verspreiding van schadelijke stoffen, maar heeft ook andere gevolgen. In zijn woonomgeving, Apollopad, zegt Habraken er enorm veel last van te hebben. ,,Omdat bijvoorbeeld schoorstenen niet de juiste hoogte hebben. Door de valwind is het voor mensen met copd en astma niet meer uit te houden. Je zou zo maar een verhuizing overwegen.” 

Habraken heeft er al diverse malen over aan de bel getrokken bij de gemeente. ,,Omdat er geen controle is op de naleving van de regels.”

Milieudeskundige Jan Juffermans mist de urgentie bij de gemeente om ook richting houtkachels te kijken in de bestrijding van luchtvervuiling. ,,Aansluiten bij het akkoord is mooi, maar waarom wordt de verbranding van hout niet genoemd?”, aldus Juffermans. 

Hij wijst op de uitstoot van fijnstof door stoken van open haarden, houtkachels en vuurkorven. ,,Longartsen waarschuwen al jaren. Het is slecht voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van mensen. Niet verwonderlijk dat in een aantal gemeenten wordt gewerkt aan een stookverbod.”

Daaraan wordt in Boxtel nog niet gedacht. ,,Houtkachels zijn gewoon toegestaan. Ook in nieuwe woningen”, aldus een woordvoerder. Klachten zoals die van Habraken tracht de gemeente met ‘een goed gesprek’ op te lossen. ,,We zijn nog geen situatie tegengekomen waar de hoogte van de schoorsteen een oplossing kon bieden.” 

Een actieve campagne om het gebruik van houtkachels te ontraden, wordt niet gevoerd. Echter: ,,Mogelijk dat dit de komende tijd in het kader van het Schone Lucht Akkoord verandert.”

Bron: Brabants Dagblad

 

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen